Kotitalousvähennys on 60 %:n verovähennys

Kotitalousvähennys on 60 % vuodesta 2022 alkaen (vuonna 2020 40%). Kotitalousvähennyksen enimmäismäärä vuodessa on 3 500 €.

Kotitalousvähennys on verovähennys, jonka voi saada kotona teetettävästä kotitaloustyöstä. Vähennykseen oikeuttavaa työtä on esimerkiksi lastenhoito ja lapsiperheiden kodinhoidon palvelut. Lisätietoja verohallinnon sivuilta

Kotitalousvähennys on 60 % työn hinnasta. Vähennykseen kuuluu vuosittainen 100 euron omavastuu, joten vähennyksen toteutuva palautusprosentti vaihtelee töiden kokonaissumman mukaan:

Vuoden maksut yhteensä Veronpalautus Palautusprosentti
500€ 300 € – 100 € = 200 € 40%
1000€ 600 € – 100 € = 500 € 50%
2500€ 1500 € – 100 € = 1400 € 56%
5875€ 3525 € – 100 € = 3425 € 58%

Vuonna 2022 verotuksessa voi saada vähennyksinä enintään 2250 euroa.

Koska kotitalousvähennys on henkilökohtainen, voi pariskunta muutosten jälkeen vähentää vuodessa 4500 euroa 11 750 euron laskutuksella.

Tiesitkö, että lastenhoidosta voi saada vähennyksen?

Haluatko tehdä tilauksen tai kysyä lisää kotitalousvähennyksestä?
Soita meille, palvelemme sinua ilomielin numerossa 09 4245 5388.

Kotitalousvähennys vuonna 2022

Vähennysprosentti 60 %
Omavastuuosuus 100 € / vuosi
Suurin vähennys 2250 € / vuosi
Laskutus, jolla saa suurimman vähennyksen 5875 € / vuosi

Vähennyksen saa siltä vuodelta, jolloin olet maksanut yrityksen laskun. Vähennyksen saat joko heti verokortillasi tai verovuoden veroilmoituksessasi.

Kotitalousvähennyksen saa heti verokortilla

Saat kotitalousvähennyksen, kun ilmoitat teettämäsi työt verottajalle netissä tai veroilmoituksessasi.

Mikäli haluat vähennykset heti verokortillasi, toimi näin:

  1. Maksa teettämästäsi työstä tullut lasku.
  2. Ilmoita netissä maksusta verottajalle.
  3. Tilaa uusi verokortti ilmoituksen yhteydessä.

Näin toimiessasi vähennys huomioidaan heti ja veroprosenttisi pienenee.

Kotitalousvähennystä voi hakea ennakkoon

Mikäli sinulla on säännöllinen palvelusopimus tai muuten tiedät, paljonko tulet maksamaan kotitalousvähennykseen oikeuttavia palveluita, voit ottaa ne myös ennakkoon huomioon ennen laskujen maksamista:

  1. Ilmoita tulevien maksujen kokonaissumma sekä ensimmäinen ja viimeinen maksupäivä verottajalle netissä.
  2. Tilaa uusi verokortti ilmoituksen yhteydessä.

Näin veroprosenttisi pienenee ja huomioi koko vuoden maksut.

Varmista että teettämäsi työt ovat vähennyskelpoisia

Kotitalousvähennystä on mahdollista saada vain kotona tai vapaa-ajan asunnolla tehtävästä kotitaloustyöstä, esimerkiksi siivouksesta, lastenhoidosta tai lapsiperheiden kotihoitopalveluista.

Voit tehdä 60 prosentin kotitalousvähennyksen, kun ostat palvelun yritykseltä. Ennen sopimuksen tekemistä kannattaa tarkistaa ytj.fi-sivuston yrityshaulla, kuuluuko yritys ennakkoperintärekisteriin. Yrityksen on kuuluttava rekisteriin sillä hetkellä, kun sopimus tehdään.

Jos et osta palveluita yrittäjältä vaan palkkaat työntekijän, voit vähentää kotitalousvähennyksellä 20 % maksamastasi palkasta sekä palkkaan liittyvät työnantajan sivukulut.

Lisätietoja kotitalousvähennyksestä: vero.fi

Kotitalousvähennyksen voi jakaa puolison kanssa

Kotitalousvähennys tehdään henkilökohtaisessa ansiotuloverotuksessa, ja suurin vuotuinen vähennyskelpoinen määrä yhdelle ihmiselle on 5875 euroa.

Jos teetätte puolison tai asuinkumppanin kanssa töitä alle 5875 eurolla, kotitalousvähennys kannattaa tehdä vain toisen verotuksessa. Silloin maksatte 100 euron omavastuun vain kerran. Jos töiden määrä on yhteensä 5875–11 750 euroa, voitte jakaa laskut haluamallanne tavalla.

Usein kysyttyjä kysymyksiä kotitalousvähennyksestä

Kyllä, sillä lahjakortilla maksettaessa vähennyksen voi tehdä nimenomaan lahjan saaja. Lahjakortin ostaja ei saa vähennystä.

Ei vaikuta, sillä kotitalousvähennyksen saa omassa kodissa tai vapaa-ajan asunnossa teetetystä työstä riippumatta siitä, onko asunto tai mökki oma tai vuokrattu.

Kyllä vaikuttaa, kotitalousvähennystä ei voi käyttää, mikäli saa samaan työhön omaishoidon tukea, lasten kotihoidon tukea tai yksityisen hoidon tukea. Myös palveluseteli, korjausavustus tai myönnetty palkkatuki estävät kotitalousvähennyksen hakemisen.

Vähennyksen saat siltä vuodelta, jolloin olet maksanut palveluntuottajan laskun tai työntekijän palkan. Saat vähennyksen joko heti verokortillasi tai verovuoden veroilmoituksessasi.

Kyllä, verotukseen on mahdollista hakea muutosta oikaisuvaatimuksella. Lisätietoja voi kysyä verottajalta.

Ota yhteyttä!

Jäikö jokin mietityttämään kotitalousvähennyksessä tai haluatko lisätietoja Pilkkeen palveluista? Jätä tietosi meille tällä lomakkeella, niin otamme yhteyttä!

Soita meille, palvelemme sinua ilomielin numerossa 09 4245 5388

Jätä yhteydenottopyyntö