Turvallinen ja hygieeninen Pilke lastenhoito koronavirusepidemian aikana

Pilkkeen ammattitaitoiset lastenhoitajat ovat luotettavia ja turvallisia aikuisia, joiden kanssa lapsella on aina mahdollisuus hyvään päivään. Lastenhoitajamme tulevat perheen arjen avuksi vanhempien menojen ajaksi, lapsen sairastuessa tai muutoin vanhempien työmenojen ja etätyöskentelyn ajaksi – hoitajamme huolehtivat myös puolikuntoisista lapsista, tai jos lapsi ei syystä tai toisesta voi muutoin mennä päiväkotiin tai kouluun.

Koronaoireisia (kuume, kurkkukipu, yskä, hengenahdistus), koronaan tai noro-/rotavirukseen sairastuneita lapsia emme hoida ellei lapsella ole tuore negatiivinen koronatestitulos

 

 

Terveellinen ja turvallinen ympäristö ohjaa toimintaamme. Huolehdimme lastenhoitajiemme ja asiakasperheidemme turvallisesta kohtaamisesta. Jos huomaamme koronaviruksen aiheuttavan huolta lapselle, hoitajamme käyvät lapsen ikätasoisesti rauhoittavaa keskustelua arkisen puuhailun ohessa.

 

 

Näin huomioimme ja minimoimme yhdessä tartuntariskin ja ehkäisemme koronaviruksen leviämistä lastenhoitajan vieraillessa perheenne kotona

 

 • Tilauksen yhteydessä tilaajalta vaaditaan ennen ensimmäistä hoitovuoroa negatiivinen koronatestitulos jos oireet viittaavat koronaan.
 • Hyväksymme myös kotona tehtävät koronaviruksen antigeenitestit mikäli virallista testitulosta ei ole saatavana.
 • Mikäli perheen lapsen koululuokka tai päiväkotiryhmä on asetettu karanteeniin tai perhe on eristetty viranomaispäätöksellä, ei hoitajaa voi tilata ennen karanteenin tai eristyksen päättymistä.
 • Mikäli perheessä kenen tahansa perheen jäsenistä  on todettu suoraan altistuneen koronavirukselle, ei hoitajaa voi tilata ennen negatiivista tulosta
 • Pilkkeen lastenhoitajille on suositeltu käytettäväksi lastenhoitotyössä ppf2 maskia ja käsidesiä, ja niiden hygieeninen käyttö on ohjeistettu hoitajille.
 • Käsihygienia on kaikkein tärkein asia koronaviruksen leviämisen ehkäisyssä! Siksi olisi mahtavaa, jos hoitajalle on kotonanne varattuna oma käsipyyhe tai talous-/käsipaperia, ja että nestesaippuaa olisi saatavilla hoitajan ja lapsen käsienpesuun.
 • Lisäksi käsidesiä on hyvä varata esim. eteiseen helposti hoitajan ja lapsen käytettäväksi hoitopäivän aikana.
 • Lastenhoitajan kanssa voi mainiosti sopia, mikäli ette haluta hoitajan liikkuvan jossain osissa kotianne, esim. yläkerta. Tällöin on luonnollisesti katsottava, että lapsen hoitamiseen tarvittavat tarvikkeet eivät ole sovitulla rajoitetulla alueella (esim. lelut ja puuhatarvikkeet tai pesutilat). Lastenhoito voi sovittaessa tapahtua myös pelkästään ulkoiluna.
 • Muutenkin hoitajan kanssa on hyvä sopia perheenne arvojen mukaisista asioista kuten TV:n katselu, leikit ja pelit, ulkoilu, lepo ja ruokailu. Lastenhoitajillamme on omat eväät itselleen mukana, jollei muuta ole sovittu.
 • Tehdään yhdessä lapselle paras mahdollinen kotipäivä!

 

 

Lastenhoitopalvelun tuottamisen yleiset kriteerit koronaepidemian aikaan:

 

 • Seuraamme yleisesti THL:n koronaohjeistusta ja hallituksen linjauksia koronavirukseen liittyen lastenhoidon palvelumme tuottamisessa.
 • Huomioimme hygieniasuositukset ja -ohjeet tarkasti lastenhoitopalvelussamme. Kaikki lastenhoitajamme on ohjeistettu, ettei töihin tulla lievästikään oireisena, ja että työskennellessä suositellaan maskin käyttöä ja huomioidaan erityisen tarkasti käsi- ja yskimishygienia.
 • Lastenhoidon palvelua ei tuoteta, mikäli perheessä on koronatestauksen jälkeen määrätty eristys tai karanteeni, tai matkustusohjeistuksen mukainen omaehtoinen tai määrätty karanteeni päällä. Lastenhoidon palvelua ei tuoteta, mikäli lapsella tai perheen jäsenellä on kuume tai äkilliseen hengitystieinfektioon viittaavia muita THL:n ilmoittamien oireiden yhdistelmiä, vaikka ei kuumetta ilmenisikään.
 • Tilauksen yhteydessä tilaajalta vaaditaan ennen ensimmäistä hoitovuoroa negatiivinen koronatestitulos jos oireet viittaavat koronaan.
 • Hyväksymme myös kotona tehtävät koronaviruksen antigeenitestit mikäli virallista testitulosta ei ole saatavana.

 

 

Pilke lastenhoito ja usein kysyttyjä kysymyksiä

 

Korona-poikkeustilanne

Olemme linjanneet, että korona-aikaan tuotamme lastenhoitopalvelua samoin perustein kuin varhaiskasvatuspalveluita on tarjolla. Toimintamme lähtökohta on, että työtä tekevät vain oireettomat lastenhoitajat. Kiinnitämme erityistä huomiota lastenhoitajiemme ja asiakasperheidemme turvalliseen ja hygieeniseen kohtaamiseen ja kartoitamme jokaisen tilauksen tilauskohtaisesti riskitekijät huomioiden. Emme hoida kuumeisia potilaita emmekä lapsia, joilla on vakavia hengitystieoireita.

Koronaviruksen aiheuttaman poikkeustilanteen vuoksi hoidamme kerrallaan vain saman perheen lapsia.

Toimintamme lähtökohta on, että työtä tekevät vain oireettomat lastenhoitajat. Lastenhoitajamme käyttävät hengityssuojaimia ja suojakäsineitä.

Pyrimme käyttämään samaa hoitajaa samoissa kohteissa ja seuraamme missä hoitaja on 14vrk aikana ollut, jotta mahdollisia altistumista vähennettäisiin.

Kiinnitämme erityistä huomiota lastenhoitajiemme ja asiakasperheidemme turvalliseen ja hygieeniseen kohtaamiseen ja kartoitamme jokaisen tilauksen tilauskohtaisesti riskitekijät huomioiden. Lastenhoitajamme käyttävät suusuojia.

Kun perhe tilaa meiltä lastenhoitoapua, keskustelemme ensin yhdessä kaikkien perheenjäsenten terveydentilasta selvittääksemme mahdolliset terveysviranomaisten ohjeiden mukaiset riskitekijät. Lisäksi olemme tarkasti ohjeistaneet jokaisen lastenhoitajamme perumaan välittömästi vuoronsa, jos heillä ilmenee oireita tai heidän yleisvoinnissaan tapahtuu muutoksia. Uusissa tilauksissa oireettoman ajan tulee olla puolin ja toisin 14 vuorokautta ja pyrimme käyttämään samaa hoitajaa samoissa kohteissa. Seuraamme tilannetta tiiviisti ja päivitämme ohjeistuksiamme tarvittaessa.